bag
Kreta.
Os
Grækenland. Vandreture på Kreta. Vandring i 'De Hvide Bjerge', Lefka Ori.
Omalos, Xiloskala - Linoseli Col - Gingilos.

Gingilos

Foto: Imponerende Gingilos. 2080 m.o.h..

Der ligger den så. Gingilos. En kolosal klods for enden af Omalos højsletten ved nedgangen til Samariá kløften.

Godt 800 m rækker den op herfra og 2080 m ialt.

Vi har stået her før, med Gingilos som mål, men måtte opgive kort efter start på grund af for stærk blæst. Man er rimelig eksponeret på bjergsiden og pludselige vindstød kan være voldsomme og farlige, især for ukyndige som os.

I stedet gik vi de godt 800 m ned i Samaria - og siden de godt 800 m op igen, men det er en anden historie.

Turen op til Gingilos og Linosel Col er en krævende vandring og bestemt ikke for alle. Den foregår på et smalt spor på bjergsiden markeret af varder og E4 mærker. Man bør være sikker på fødderne og ikke nervøs for højder.

Stien til Gingilos

Foto: Stien op til Gingilos starter bag restauranten.

Distance: 4-5 t.
Grad: 4, svær.
Op/ned: 800 m/800 m.
Skilte: E4, røde mærker og pæle.
Udstyr: Godt vandrefodtøj, solhat og masser af vand.
Proviant: Cafeteria ved nedgang til Samariá.
Til/fra: Fra Chania til Omalos med morgenbus og retur med eftermiddagsbussen - hvis den kører... KTEL har skåret i afgangene og den er sparet væk (maj 2013).

Tidligere kørte de grønne busser fra Chania 3 gange om morgenen og 1 gang om eftermiddagen. Sådan er det desværre ikke mere. Man kan risikere, at de slet ikke kører, hvis vejret er dårligt og der ikke kan sejles med færge fra Agia Roumeli (således også oplevet maj 2013).

Det kan være, at sommerkøreplanen er anderledes.
Hold dig opdateret via KTEL hjemmesiden med bustider og priser nederst på siden.

Sporet til Gingilos

Foto: Der, et eller andet sted, er sporet, der fører op til Gingilos.

Turen:
På busstationen i Chania er vi 10-12 stykker, der venter på at billetkontoret åbner. Klokken er lige knap 6. Vi er alle iført vandretøj og vandrestøvler.

Jeg spekulerer på, hvor mange der skal op mod Gingilos i stedet for ned gennem Samariá kløften?

De bestilte alle billet til Omalos og videre fra Chora Sfakion, eller Sfakia, som byen hedder i daglig tale, til Chania. - Altså Samariá kløften!

Den kølige og klare bjergluft slår en i møde, når man træder ud af bussen for enden af Omalos sletten i ca 1200 m højde. Cafeteriet tager imod til en ekstra gang morgenmad inden dagens vandretur.

Til højre for nedgangen til Samariá, går et lille stykke vej op til en stenbygning, der huser en restaurant. Her bagved starter dagens vandretur mod Gingilos.

Omalos sletten

Foto: Omalos sletten set fra stien op til Gingilos.

Den gamle æselsti, nu også E4 sti, snor sig opad med hårnålesving. Man kommer ret hurtigt opad og udsigten tilbage over Omalos sletten, med vejen der snor sig igennem, bliver mere og mere betagende.

Lige nedenfor ligger Xiloskala, trappen ned i Samariá kløften, og overfor ses det spor, der fører op til Kallergi hytten, som lidt senere kan anes i disen. Der er lavet en grusvej derop nu, den kan man også se.

Med blikket rettet fremad, og nedad for man bliver nødt til at se, hvor man sætter sine fødder i dette meget ujævne terræn, går det mere jævnt opad. Der er ikke mere rækværk, som på det første stykke. Stadig zigzag indtil stien retter sig ud og fører mod syd et stykke tid.

På vej mod Gingilos

Foto: Dramatiske klippeformationer ret forude på vej mod Gingilos.

Det er meget storladent og udsigten er fantastisk. Dramatiske klippeformationer ret forude. Den kølige luft er væk, nu er det bare varmt - måske pga opstigningen?

Så går det lidt nedad igen. Et kig ned mod Xiloskala afslører, at der er meget langt og stejlt ned.

Stien er ikke så bred her, og tungen skal holdes lige i munden. Det anbefales at stoppe op, hvis man vil se sig omkring.

Jeg holder en lille pause. En gruppe østrigere passerer forbi, anført af en guide. De sveder og puster bravt. Det var de eneste jeg så før jeg nåede Linoseli Col, hvor efterhånden flere grupper også dukkede op. Alle anført af en guide. Kun få var, som jeg, på egen hånd. Det kan da heller ikke anbefales, at gå turen alene, men jeg håbede, at der ville være andre på sporet og tog chancen.

Minimal sti

Foto: Dramatiske steder med minimal sti og maksimal koncentration.

Jeg filosoferede lidt over netop det, for hvad ville en makker, eller en guide for den sags skyld, kunne stille op, hvis uheldet var ude og man tog den nedad bjergsiden? Det ville man ikke overleve. Række én en hånd? Et 'solidaritetsfald'? Det ville heller ingen overleve...

Apropos guide og en gruppe, så lagde jeg mærke til, at de bageste i gruppen havde problemer med tempoet, og det kan let føre til at man forcerer og ikke er så opmærksom.

Efter passage af et par dramatiske steder med minimal sti og maksimal koncentration, nærmede jeg mig kilden 'Linoseli Spring' efter en god 1½ times tid. Kilden løber stille ud af bjergsiden. Et naturligt sted til en lille puster. Østrigerne holder også rast her, mens snakken går. Der var ellers så intenst stille.

Linoseli Col

Foto: Linoseli Col, bjergpasset, i baggrunden Gingilos.

Så går det altså opad igen. I zigzag op mod bjergryggen og passet Linoseli Col. Langsomt klares det ene zig zag efter det andet opad i godt en halv time. Det er varmt og der er rigtig mange zigzag.

Belønningen kommer, da bjergryggen og passet dukker op i knapt 1700 m højde. Her blæser det ret kraftigt og køligt. Østrigerne tager GoreTex jakkerne på og guiden pakker sig ind, som var det selveste Everest. Jeg nøjes med fleecen og håber at kunne holde varmen.

Herfra kan man se havet i nord og syd samtidig. Den lille ø Theodoro ud for nordkysten ses rimelig tydeligt og mod syd anes den lille ø Gavdos, det sydligste af Grækenland. Man kan sagtens stoppe sin tur her, hvis man ikke har mod på eller lyst til de sidste 300 m op. E4 fører videre, ned, på den anden side af passet. Sporet ender ved kysten, men jeg er ikke sikker på ruten.

Sidste 300 m op til Gingilos

Foto: Der er taget hul på de sidste 300 m op til toppen af Gingilos.

På det sidste stykke op til Gingilos toppen er der flere spor, markeret af varder, og et der er markeret med røde mærker og stænger, der er fastgjort i klipperne. Ligner et skispor uden sne.

Det anbefales at følge det. Der er nemlig en faldgrube, helt bogstaveligt på ca 25 m, der er sparsomt afspærret, så det gælder om at holde afstand.

Der skal der kravles en del for at komme op, og det varer ikke længe før fleecen må åbnes.

Gingilos

Foto: Der er den så. Toppen. Gingilos.

Så er jeg oppe, næsten, landskabet flader ud og en lille 'snyde' top med en stor varde, kommer til syne.

Snyde top, fordi den ligger i kun ca 1980 m's højde og der er stadig et stykke op til den rigtige top, som ses i baggrunden.

Fra Linosel Col passet tog det ca tre kvarter hertil og jeg har brugt lidt over to en halv time ialt siden start. Det er vist acceptabelt.

Omalos sletten

Foto: Omalos sletten 800 m længere nede.

Hvis jeg var i tvivl om, hvad jeg egentlig skulle heroppe, så ved jeg det nu. Udsigten er ganske imponerende og spektakulær.

Omalos sletten, der ligger 800 m længere nede, ser her oppe fra ganske imponerende ud.

Det er nogenlunde klart vejr, så jeg kan se meget langt til alle sider. Jeg kan se havet på begge sider af øen, og kan lige akkurat ane Paleochora i det fjerne mod vest.

Et kig til Pachnes

Foto: Et kig til Pachnes, det højeste i Lefka Ori, på den anden side af den dybe Samariá slugt.

Kigger man mod øst rejser De Hvide Bjerge sig, selvom det mere ligner grå bjerge, et månelandskab.

Pachnes, det højeste i Lefka Ori med sine 2453 m.o.h., ligger lige på den anden side, kun adskilt af den dybe Samariá slugt. Et, man kunne fristes til at sige, bjergtagende syn.

Hvis man går lidt tilbage og ned, skulle der være et spor mod toppen Volakiás 2116 m.o.h., der ligger lidt længere mod sydøst. Det skulle kunne gøres på ca 45 min, men ruten er ikke så godt markeret, og jeg kender den ikke.

På vej ned fra Gingilos

Foto: På vej ned fra Gingilos, ad de mange zig og zag.

Jeg forlader toppen og begiver mig nedad. Det er faktisk lidt sværere end opad, for varderne og kæppene ses ikke så tydeligt i alt det grå, når jeg kigger nedad.

Der er flere grupper på vej op, så det gør det lidt lettere at spotte mærkerne og stien de bruger.

Bortset fra det, så var det vist godt, at jeg havde været tidligt ude. Der vil blive trangt på toppen om lidt.

Vel nede ved Linoseli Col er resten af turen noget lettere. Først alle de mange zig og zag ned til Linosel Spring i stille adstadigt tempo, bremsen bliver brugt hele vejen.

En lille pause og en tår frisk vand fra kilden. Vandet pibler frem flere steder og er drikbart.

Tilbageturen byder også på en ret imponerende udsigt. Det ser også helt anderledes ud på vejen ned end på vej op.

Dramatisk, spektakulært

Foto: Dramatisk, spektakulært og ikke meget sti at gå på.

Lidt over 2 timer tog det mig at komme ned til cafeteriet. Jeg hælder vand på systemet og nyder så en velfortjent kølig Mythos, mens jeg venter på bussen. Flere små grupper kommer ned og jeg genkender nogle af dem. Der er nogen, der har været meget hurtige.

En rigtig fin tur var det og det er forhåbentlig ikke sidste gang jeg går den.

Efterspil:
Nej, det blev ikke sidste gang.

Pause ved Linosel Spring

Foto: Her pauser gruppen ved Linosel Spring.

Jeg havde siden fornøjelsen af at vise turen for en lille gruppe, der talte blandt andet nogle folk fra 'Adventure World', nu 'Opdag Verden', der var på Kreta for at researche, et par cyklister, der havde ladet jernhesten stå for en stund, og mine 2 gæster, som jeg var guide for på det tidspunkt.

Jeg havde haft dem med ude på nogle andre ture, b.la. Paleochora - Lissos - Sougia og Imbros kløften, men de ville gerne prøve en rigtig bjergtur.

Se evt. artiklen i Opdag Verden's arkiv.

til top
Eksterne links, del og like:

Køreplaner og priser til KTEL busserne | bus-service-crete-ktel.com

Varieret vandring på Vest Kreta | opdagverden.dk.



oprettet juni 2004 - opdateret: 06-02-2014