bag
Kreta.
Os
Grækenland. Vandreture på Kreta. Vandring på sydkysten. Kløfter.
Agia Irini kløften. Agia Irini - Sougia.

Faragi Ayia Eirini er, som kløfterne på Kreta er flest, utrolig smuk, vild og barsk. På vej mod kysten falder terrænet med ca 400 m. Den strækker sig i retning fra nord til syd ligesom nabo kløften Samaria, men er på sin vis mere imponerende. En "mini Samaria", hvor alt det bedste er presset sammen på 7 km i stedet for 16. I sagens natur også lettere at vandre, men er tilgengæld lidt sværere end Imbros, der har nogenlunde samme længde.

Agia Irini

Foto: Agia Irini kløften (Faraggi Ayia Eirini).

Distance ca 12 km. 5-6 timer. Kløften er ca 7 km lang. Sidste 5 km til Sougia gennem flodlejet eller på landevejen.
Grad: 3, (b,f) udfordrende.
Udstyr: Godt vandrefodtøj, solbeskyttelse og masser af vand (der er dog vandingssteder ved hvilepladserne).
Skilte: Tydelig mærkning med km angivelser.
Proviant: Agia Irini, ved indgangen til kløften, tavernaen ved udgangen og i Sougia.
Til/fra: Fra Paleochora bus kl 6.15 (ikke alle dage og ikke med i KTEL timetables), destination Agia Irini- og Samaria kløften. Fra Sougia med båd/færge til Paleochora.
Fra Chania skal man stå tidligt op, enten man-, ons- eller fredag. Bussen kører kl 5... Retur kl 16.00.
KTEL bustider/priser og Bådfartens sejlplan nederst på siden.

Turen starter lige udenfor landsbyen Agia Irini. Kommer man med bus fra Paleochora, bliver man sat af på landevejen ved nedgangen til kløften.

En smal vej fører stejlt ned til en lille taverna, der også fungerer som infocenter for kløften. En masse informationer om kløftens historiske betydning, dyrelivet og faunaen. Ruten er veludbygget med rækværk og trapper på de besværlige steder og let at følge. Meget trygt...

Agia Irini kløften

Foto: Agia Irini kløften.

Beskrivelse:
Efter infocenteret går en sti ind i kløften. Det starter smukt og frodigt. En del geder holder til her i kløften og vi møder dem fra start.

En afstikker kan foretages op til en historisk grotte og en afgrening af kløften mod øst, der fører til Omalos sletten.

I 1866 undslap 1000 kvinder og børn Tyrkerne denne vej.

Agia Irini kløften

Foto: Agia Irini kløften.

Efterhånden som man kommer længere ind og længere ned i kløften ændrer sceneriet sig. Det er en meget smuk kløft. Frodig. Dramatisk.

Et rækværk og en trappe gør det til en let og ufarlig nedstigning på de stejleste passager.

De omkringliggende bjergsider rækker visse steder mere end 500 m op og på det smalleste sted, er kløften kun ca 10 m bred.

Man har heller ikke kløften for sig selv. Den er pænt besøgt, og der er hele tiden andre i nærheden, selvom den ikke er så populær som Samaria. Vi var med morgenbussen fra Paleochora sammen med et dusin andre. Alle med vandreudstyr. Vi var de eneste, der stod af i Agia Irini...

Agia Irini kløften

Foto: Agia Irini kløften.

Selve kløften er ca 7 km lang, og i nærheden af landsbyen Moni er den slut. En lille hyggelig taverna ligger ved en parkeringsplads lige ovenfor flodlejet.

Da vi nåede slutningen på kløften anedes svagt, kun lige akkurat hørbart, de dejligste toner af musik. Det passede i den grad ind i landskab og stemningen.

Vi kunne ikke umiddelbart finde ud af, hvor det kom fra, men gik efter musikken og kom frem til tavernaen.

Vi drak en dejlig kølig Mythos, mens vi nød musikken, duftene og den svale skygge.

Fra tavernaen er der fortsat 5 km til Sougia og man kan vælge at gå turen ad landevejen, der løber ved siden af flodlejet, eller i selve flodlejet.

Der er en del guidede ture gennem Irini kløften, så det er muligt at melde sig til, hvis man har lyst, men ikke mod på egen hånd.

Agia Irini kløften

Foto: Agia Irini kløften.

Men jeg tror kondien skal være i orden, for de går raskt til de guider...

På et tidspunkt holdt vi en pause og trak os væk fra stien, men blev i stedet brugt som pejlemærke for en guide, og hans trop af turister, der halsede efter.

Så nogen stor sporhund var han altså ikke. Det var ikke ligefrem svært at spotte stien, tværtimod.

Og der er altså kun en vej mellem de høje klippesider, og det er videre...

Blandt de mange dyrearter der lever i kløften er, væsel, de allestedsværende firben, mange forskellige fuglearter og altså geder. Blandt gederne er der nogle, der skiller sig ud og man skal være heldig at se dem.

Det er de såkaldte Kri-Kri, som kun lever, og i begrænset antal, i Agia Irini, Samaria og de nærliggende mindre kløfter. Dens rigtige navn er Aegagrus (Capra Aegagrus Cretica). Øgenavnet fik den af amerikanerne i 1950, da et eksemplar af racen blev foræret til USA's daværende præsident Harry Truman og endte i en Zoo i Washington DC. Aegagrus Cretica blev symbol på den 'Frie Kretanske Ånd' og folkets ønske om frihed. Dyret vejer ca 40 kg, mere eller mindre, og lever 13-15 år.
[Kilde: Bogen om Agia Irini gorge. Atonios G. Plymakis]

Jeg er ikke på nogen måde botaniker, men Irini kløftens fauna er yderst betagende. Har læst mig til, at de mange træer er cypresser, ahorntræer, pinjetræer, platantræer, kermeseg og carob træer. Blandt buske og planter findes myrter, jordbær, ibenholt, timian, salvie, lavendel og dictamo, den helende plante (Origanum dictamnus).

Litany

Foto: Litany af Mikis Theodorakis med Vassilis Saleas.

Og musikken ved tavernaen?
- 'Litany' af Mikis Theodorakis! Han spiller med klarinetisten Vassilis Saleas.

Dejlig musik, der blev købt, omend ikke på stedet, så dog umiddelbart efter, i musikforretningen JukeboX, Skrydlof str. 1, i Chania. (Kan erhverves på nettet.)

Mens dette redigeres, flyder musikken ud af højtalerne og akkompagnerer på mindelig vis hukommelsen, noterne og arbejdet.

til top
Eksterne links, del og like:

KTEL køreplaner

Bådfartens sejlplan. anendyk.gr.



oprettet juni 2002 - opdateret: 15-01-2014