bag
Mit udstyr
Os
Mit udstyr til vandreture, trekking og hiking.
Soveposer.

Det er december. Det er koldt udenfor. Grejet efterses og pakkes i hi for nogle måneder... Hm. - Jeg ønsker mig en ny sovepose...

Jeg er håbløs bagefter med sovepose. Min Salewa til brug i ydersæsonerne, vejer dobbelt så meget som nødvendigt for en sovepose af den standard.

Med tanke på Jörgen Johansens teori om 3-4-3, at telt, rygsæk og sovepose, de 3 store, ikke må veje mere end 3 kg tilsammen (link nederst), så falder det jo helt til jorden at slæbe rundt med næsten 2 kg sovepose. Så skal telt og rygsæk ikke veje mere end et kilo tilsammen...

Soveposer

Foto: Soveposer. Den store (1780 g) burde ikke veje mere end den lille (590 g).

Jeg ved det godt. Problemet er bare, at det er dyrt grej, hvis det slal være ordentligt grej og derfor er det hidtil blevet til kompromisser.

Nu skal det være. Holder spareplanen burde der være råd til en ny inden foråret.

Hvad skal det så være for en denne gang? Hvis der skal ofres gode penge på sagen skal valget jo gerne være rigtigt og et af de vigtigste spørgsmål er fyldet.

Dun eller fiber som fyld?
Ja, dennegang vælger jeg dun. Alene det, at dunsoveposer vejer væsentlig mindre end fibersoveposer taler jo for dun, men der er yderligere fordele. Dun holder isoleringsevnen i mange år og isolerer bedre end fiber. Så længe posen er tør.

Er soveposen først blevet våd af regn eller kondens, så er man lidt på den. En våd dun sovepose er ikke meget værd. Den tørrer langsomt og klasker mere sammen end en pose med fiber fyld vil gøre. De syntetiske fibre gør også at den tørrer hurtigere.

Det med kondens, eller sved, har tidligere været min grund til at vælge fiber som fyld. Hvis jeg frøs når jeg krøb i posen, tog jeg ekstra tøj på og kunne så vågne svedig et par timer senere. Jeg har en forhåbning om, at jeg nu er blevet bedre til at regulere varmen i posen.

En overgang legede jeg med tanken om en quilt, for at komme ned omkring det halve kg. En quilt er en sovepose uden bund, men med stropper, der kan holde den fast til et liggeunderlag eller en madras. Den har jeg droppet igen, da der nu er en del rigtige soveposer på markedet, der holder vægten lige over et ½ kg og tilmed holder sig indenfor betalingsmuligheden.

Jeg har også været lidt nervøs ved tanken om, at det kan trække ind, mellem madras og quilt, og det ville jeg ikke kunne klare, men jeg er ikke stødt på det problem i min søgen, så det er måske heller ikke noget.

Mumie- eller tæppeposefacon?
Så er der selve formen på posen. Personligt har jeg det fint med mumiefaconen, men min vandrefælle ville aldrig komme ned i en sådan. Det er selvfølgelig meget individuelt, hvordan man har det med at blive "pakket" ind, men der er et par praktiske ting at forholde sig til, som taler for mumiefaconen.

Vægten er en klar udfordrer og jo mindre sovepose, des mindre vægt, selvom det måske ikke er så mange gram. En anden ting er, at mindre luft mellem posen og kroppen mindsker energitabet, da posen ikke som sådan varmer, men blot holder på den kropsvarme der afgives.

En måde at holde vægten nede på og samtidig holde en god kropskomfort, er at vælge en mumiefacon, der er syet så den ikke er så fyldig i benenden.

Markedet er stort, meget stort og det kan virke totalt uoverskueligt. Der er super lækre sager, der koster 3 eller 4 super tusser og det er muligt at finde lækre sager til det halve. Der er nemlig mange ting i spil, når man nærlæser produkterne og sammenligner med priser:

Fyldet. Hvor meget og hvorfra? Hvor mange syninger og rum eller kanaler? Det øvrige og vigtige materiale valg. Inderside- og ydersidestof. Vandafvisende, high tech, nylon? Snørelukninger og lynlåse. Alt har indflydelse på priserne.

Nogle fabrikanter markerer sig med specielle tiltag eller fordele for at skille sig ud. Der er nok at tage stilling til, så start i god tid, hvis du ved, at du skal anskaffe en.

Se også: Let den samlede vægt.

Eksterne links, del og like:

Jörgen Johansens smarterbackpacking.com

friluftslageret.dk om valg af sovepose.





oprettet marts 2001 - opdateret: 14-12-2012