Mit udstyr
Mit udstyr til vandreture, trekking og hiking.
GPS eller kort og kompas?
"Du skriver slet ikke noget om kompas og GPS under udstyr. Det er da vigtigt til en vandretur".Sådan lyder det i en feedback mail fra en læser, som fortsætter:
"Kan man nøjes med en GPS når man er på tur? Er det nødvendigt med kort og kompas? - En GPS er jo hurtig og præcis"!?
Foto: GPS eller kort og kompas?
Hvorfor jeg ikke har skrevet om det, som en del af udstyrsmenuen ved jeg ikke, men det tages hermed op.
Jeg tager ikke af sted uden mit kompas, ligegyldigt hvilken slags tur. Det er en fast del af udstyret. Jeg mener ikke at man kan nøjes med en GPS, så hvis det er et spørgsmål om enten eller, så er svaret klart:
Det bliver kort og kompas
og det er der flere gode grunde til. Her er nogle af de vigtigste:
Et kompas kan ikke løbe tør for strøm og et kort mister ikke signalet.
GPS'en bruger strøm og kræver batterier og man kan risikere udfald af satellitter eller i værste fald at den crasher.
Kort og kompas vejer ikke mange gram, men det gør GPS'en og ikke mindst dens batterier.
Et kompas fås i mange forskellige udgaver, men et godt brugbart koster et par hundrede. Hvis man køber sine vandrekort på destinationen, kan det ofte købes for under hundrede kroner, plus minus.
En GPS fåes ligeledes i mange udgaver, til mange specifikke formål og i mange forskellige prisklasser, men koster mindst 10 gange så meget.
Der er som regel preinstallerede kort i en GPS, men hvis man skal ud at købe topografiske kort til et bestemt område, er det dyrt. Meget dyrt. Mindst en tusse.
Foto: Batterier til 5 dage, 300 g. Lithium batterier holder dog længere.
Det miljømæssige bør selvfølgelig også være en medspiller for vandrefolk og her taler alt for kort og kompas.
Alle batterierne til GPS'en skal jo med hele vejen, både i opladt såvel som afladt tilstand.
Man møder ikke steder udenfor byer, hvor man legalt og med god samvittighed kan dumpe de brugte. I visse lande er der tilmed ingen indsamling og så må man tage dem med helt hjem.
Der er stor forskel på vandring ad godt markerede og skiltede ruter og så trekking i ødemarken.
I førstnævnte tilfælde er hverken kompas eller GPS strengt taget en nødvendighed for at finde vej, men i det andet er det helt essentielt at kunne læse både terræn, kort og kompas - og kunne navigere derefter - for ikke at komme galt afsted.
I begge tilfælde kan en GPS selvfølgelig være en god hjælp til at stedfæste ens præcise position - så længe enheden har strøm.
Jo bedre man er til at læse landskabet, kort og kompas sammen, des bedre kan man selvfølgelig finde rundt, men med selv et begrænset kendskab til brug af kort og kompas er det til hjælp.
Jeg har de seneste år taget GPS'en med på tur, og den bliver brugt, men det er mere for at kunne tracke turene end at finde vej og bliver det et spørgsmål om for meget vægt når rygsækken pakkes, så er den en af de ting, der bliver hjemme.
Den er brugbar, når jeg søger rundt efter en sti og må afprøve flere forskellige muligheder. Her er funktionen 'track back' hel fin og kan bringe mig tilbage på sporet.
Eksterne links, del og like:
oprettet september 2012 - opdateret: 06-09-2012